Με ιδιωτικές δαπάνες η υγεία των ελλήνων

Οι Έλληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για την υγεία τους και άλλοτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις χρηματικές απαιτήσεις ή άλλοτε δεν μπορούν να έχουν τις υπηρεσίες που θέλουν. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο απο το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 62% των ερωτηθέντων που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο έτος, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), από αμέλεια (11%) ή λόγω της μακράς αναμονής (11%).

Οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι και μη με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτοί που δέχονται την πλειονότητα των Ελλήνων ασθενών. Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, ενώ ποσοστό 19% αναζητεί γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μολις το 7% απευθύνεται στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους περίπου 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Αναλυτικά, πληρώνει 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. Στο σημείο αυτό η έρευνα δεν δείχνει πόσα απ’ αυτά τα χρήματα προέρχονται από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας αλλά σίγουρα ερμηνεύει καλύτερα γιατί αυξάνεται η παραγωγή του κλάδου υγείας στις ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια.

Ν.Σ

Πηγή άρθρου: insuranceworld.gr