Απαγωγές στην Ελλάδα: Αποτελεσματική αντιμετώπιση με το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων

Στην χώρα μας έχουν υπάρξει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις απαγωγών τα τελευταία χρόνια που μας έχουν συγκλονίσει αλλά και προβληματίσει. Η απειλή της απαγωγής μπορεί να είναι υπαρκτή ανεξαρτήτως της οικονομικής μας κατάστασης. Ο καθένας μπορεί να αποτελέσει στόχο είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, ιδιώτες δηλαδή που διαθέτουν κεφάλαια και αποτελούν ελκυστικούς στόχους για εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε πρόκειται για υπαλλήλους πολυεθνικών που εργάζονται ή ταξιδεύουν σε χώρες που σημειώνονται ανάλογα περιστατικά.

Το πρόγραμμα Διαχείρισης Κρίσεων είναι ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα της AIG, που έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά περιστατικά απαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό ξεπερνά τα όρια μιας απλής ασφαλιστικής κάλυψης αφού προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία και αντιμετώπιση. Οι τρεις βασικοί πυλώνες του προγράμματος αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη, τις υπηρεσίες πρόληψης και εκπαίδευσης καθώς και τις υπηρεσίες ανταπόκρισης. Αναλυτικά:

Ασφαλιστική κάλυψη: το πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση του κινδύνου και η μεταφορά οποιασδήποτε οικονομικής απώλειας στην ασφαλιστική εταιρεία. Αναλυτικά το πρόγραμμα καλύπτει:

  • το κόστος των λύτρων στους απαγωγείς αλλά και την περίπτωση απώλειας τους
  • το κόστος από την απώλεια εργασιών
  • τα περαιτέρω έξοδα που ενδέχεται να προκύψουν τόσο κατά τη διάρκεια του περιστατικού όσο και μετά, για την ψυχική και σωματική αποκατάσταση του θύματος

Πρόληψη και Εκπαίδευση: οι ασφαλισμένοι εκπαιδεύονται για την αποτροπή ενός τέτοιου περιστατικού με την βοήθεια εξειδικευμένης συμβουλευτικής ομάδας, ηγέτιδας στο χώρο, οι σύμβουλοι της οποίας αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο περίπου 80-100 ανάλογα περιστατικά. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες πρόληψης περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων):

  • Εκτίμηση απειλής και ευαισθησίας
  • Σχεδιασμό διαχείρισης κρίσης και ασφάλειας
  • Εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης κρίσης
  • Εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ατομικής ασφάλειας
  • Ανάλυση κινδύνου
  • Διαχείριση ταξιδιωτικού κινδύνου

Ανταπόκριση: σε περίπτωση συμβάντος παρέχεται από την εξειδικευμένη ομάδα το ανώτατο επίπεδο στήριξης στον ασφαλισμένο καθώς και η πλήρη διαχείριση της κρίσης. Μετά την ειδοποίηση για κάποιο συμβάν (έως) τέσσερις σύμβουλοι, δύο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και δυο στην τοποθεσία του συμβάντος, παρέχουν 24ωρη βοήθεια και συντονισμό μέχρι την πλήρη διευθέτηση της

Κάθε εταιρεία έχει υποχρέωση να μεριμνά για όλους τους υπαλλήλους της που εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους – όχι μόνο για τους απόδημους αλλά και για όσους ταξιδεύουν, τους ντόπιους υπηκόους, τους υπεργολάβους ακόμη και για τις οικογένειές τους. Το ασφαλιστικό πρόγραμμα Διαχείρισης Κρίσεων της AIG παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια απαγωγής και λύτρων (K&R), καθώς καλύπτει ένα μεγάλο εύρος απειλών εναντίον υπαλλήλων εταιρειών, των οικογενειών τους και εναντίον ιδιωτών. Έχουμε την ικανότητα να καλύψουμε σε παγκόσμια κλίμακα κάθε κίνδυνο που εμπίπτει στο ασφαλιστικό μας πρόγραμμα, από την παραδοσιακή απαγωγή για λύτρα σε εταιρίες έως και τα ατομικά συμβόλαια καθώς και την πειρατεία.

Άρθρο της Αναστασίας Καραΐσκου, Senior Financial Lines Underwriter, AIG Greece

Πηγή άρθρου: insuranceforum.gr