Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης – Προστασία για κάθε επαγγελματία

Η ασφάλιση ευθυνών που προκύπτουν από τις υπηρεσίες που προσφέρουν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων είναι πολλές φορές καθοριστική για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Παρέχοντας προγράμματα για την ασφάλιση αυτών των ευθυνών για τα τελευταία 15 χρόνια στην αγορά μας, έχουμε παρατηρήσει πως συχνά οι επαγγελματίες είτε δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης τους, είτε υποτιμούν την πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με αξιώσεις τρίτων.

Στην πράξη, έχουμε παρατηρήσει πως περισσότερο συνειδητοποιημένοι είναι οι λογιστές και οι ορκωτοί ελεγκτές, καθώς ο κλάδος τους αντιμέτωπος με συνεχείς αλλαγές στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία και εύκολα αντιλαμβάνονται ότι η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης που θα επιφέρει κυρώσεις στους πελάτες τους είναι μεγάλη. Αρκετά ανεπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση έχουν και οι δικηγόροι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον από επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου της πληροφορικής. Στο χώρο αυτό, σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης, τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα συστημικών και διαδικτυακών επιθέσεων, αλλά και η εφαρμογή πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου μέσω του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Ανάλογο ενδιαφέρον για ασφάλιση έχουν και οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων που έρχονται αντιμέτωποι με απαιτήσεις πελατών τους που θεωρούν ότι έχουν ζημιωθεί σε οικονομικό αλλά και γενικότερα στρατηγικό επίπεδο, καθώς και οι εταιρίες διαφήμισης και επικοινωνίας που έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δυσφήμησης κλπ.

Φυσικά, και άλλοι επαγγελματίες όπως μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ταξιδιωτικοί πράκτορες, επαγγελματίες του παραϊατρικού χώρου (π.χ. φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, χειροπράκτες κ.λ.π.), εταιρίες εύρεσης προσωπικού, κομμωτές, εκπαιδευτικοί οργανισμοί κ.ά. ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αξιώσεις τρίτων για οικονομική ζημία, ηθική ή σωματική βλάβη από αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Καθώς στην AIG σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε χρόνο διαχειριζόμαστε περισσότερες από 8.000 απαιτήσεις που σχετίζονται με την επαγγελματική ευθύνη, έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει τόσο τον άμεσα ασφαλισμένο, όσο και τους προσωρινούς ή μόνιμους εργαζόμενους, εταίρους, υπεργολάβους. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής καλύψεις:

  • Αποζημίωση για αξιώσεις τρίτων που προκύπτουν από αμελή άσκηση του επαγγέλματος
  • Έξοδα υπεράσπισης
  • Ποσά ενδεχόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού
  • Αποζημίωση για απαιτήσεις τρίτων εξαιτίας δυσφήμισης/ συκοφαντίας
  • Παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας/ απορρήτου
  • Απώλεια εγγράφων
  • Έξοδα παρουσίας ενώπιον δικαστηρίων

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το website της AIG.

Άρθρο της Γεωργίας Βαρελά, Senior Underwriter Financial Lines & Casualty, AIG Greece

Πηγή άρθρου: insuranceforum.gr