5 συμβουλές για διακοπές με ασφάλεια

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών έρχεται. Όταν προγραμματίζετε τις διακοπές σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.

Η Insurance Europe δίνει πέντε συμβουλές ταξιδιωτικής ασφάλισης που θα σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχετε πρόσβαση σε βοήθεια σε περίπτωση που το χρειάζεστε.

Διαλέξτε το ασφαλιστήριο που σας ταιριάζει

Αξίζει τον κόπο να κάνετε μία έρευνα πριν το ταξίδι σας, για να βρείτε μία ταξιδιωτική ασφάλιση που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τι πρέπει να εξετάσετε;

  • Είναι καλύτερο να αγοράσετε μία ατομική ασφάλιση ή μία που να καλύπτει όλη την οικογένεια;
  • Σχεδιάζετε ένα μόνο ταξίδι ή θα ήταν πιο κατάλληλο ένα ετήσιο συμβόλαιο;
  • Πού σκοπεύετε να ταξιδέψετε; Είστε προστατευμένοι σε όλες τις χώρες που θέλετε να επισκεφτείτε; Ίσως να είναι απαραίτητο ένα διαφορετικό ασφαλιστήριο όταν ταξιδεύετε εκτός της ΕΕ, για παράδειγμα.

Ελέγξτε επίσης τι μπορεί να καλύπτεται ήδη από τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαιά σας (π.χ. σπίτι, αυτοκίνητο, υγεία), για να αποφύγετε περιττές επικαλύψεις.

 Ελέγξτε την κάλυψή σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλισής σας προτού ταξιδέψετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν υπερβάσεις ή εξαιρέσεις που ισχύουν για το ασφαλιστήριό σας. Εάν σχεδιάζετε δραστήριες διακοπές, βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για τα αθλήματα ή τις δραστηριότητες.

Παραμείνετε ασφαλείς

Όταν είστε διακοπές, λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία και την ασφάλειά σας. Βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας είδη διατηρούνται σε ασφαλές περιβάλλον. Αξίζει επίσης να κάνετε αντίγραφα όλων των ταξιδιωτικών σας εγγράφων, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου σας, της βίζας και της ταυτότητάς σας, τα οποία θα σας διευκολύνουν να τα αντικαταστήσετε εάν χαθούν ή κλαπούν.

Ασφάλιση υγείας

Μην ξεχάσετε να υποβάλετε αίτηση για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (EHIC) εάν το ταξίδι σας γίνεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (κράτη μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) ή στην Ελβετία. Η κάρτα σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η EHIC δεν καλύπτει το κόστος κάθε ιατρικής περίθαλψης (π.χ. το κόστος του επαναπατρισμού), οπότε δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για ταξίδια εκτός Ευρώπης, καθώς το κόστος της ιατρικής περίθαλψης σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη χώρα σας.

Καταθέτοντας μία αξίωση

Εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, δυστυχώς, συμβεί κάποιο απροσδόκητο γεγονός, βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει όλες τις σχετικές διατυπώσεις, π.χ. αναφέροντας ένα έγκλημα στην αστυνομία, καταθέτοντας μια καταγγελία αποσκευών στην αεροπορική εταιρεία κ.λπ.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας του ασφαλιστή σας μαζί σας, σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια ή για να καταθέσετε μία αίτηση αποζημίωσης.

Οι παραπάνω συμβουλές για την ασφάλιση ταξιδιού αποτελούν μέρος της εκστρατείας #InsureWisely της Insurance Europe, η οποία καταδεικνύει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών να αυξήσουν το επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Insurance Europe ενθαρρύνει επίσης τους διαμορφωτές πολιτικής και τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην υποστήριξη αυτού του στόχου.

Πηγή άρθρου και εικόνων: Ασφαλιστική Αγορά