Καινοτόμες λύσεις για τις επιχειρήσεις υπόσχεται η ασφάλιση!

Υπάρχει ένα αυξανόμενο φάσμα καινοτόμων λύσεων μεταφοράς κινδύνου για την κάλυψη των περισσότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση sigma της Swiss Re. Η ανάπτυξη προϊόντων και η καινοτομία γύρω από τα δεδομένα και τις βάσεις δεδομένων έχουν επεκτείνει το πεδίο των ασφαλιστικών λύσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα απειλών και κινδύνων.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκύπτουν από τις τεχνολογικές, οικονομικές, δημογραφικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές μακροοικονομικές τάσεις οδηγούν σε βαθιές μεταβολές στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράλληλα, ο τομέας των επιχειρήσεων επωφελείται πλέον περισσότερο από τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, τα δίκτυα, οι πλατφόρμες, τα δεδομένα και οι σχέσεις με τους πελάτες. Οι νέες λύσεις μεταφοράς κινδύνου παρέχουν προστασία έναντι των νέων τύπων κινδύνου που απορρέουν από αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μεταφοράς κινδύνου

Για παράδειγμα, οι ολιστικές καλύψεις συνδυάζουν πολλαπλούς κινδύνους ή / και αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες ενεργοποίησης και επιτρέπουν την καλύτερη ευθυγράμμιση με τις ειδικές ανάγκες μεταφοράς κινδύνου του πελάτη. Οι ολιστικές λύσεις προσφέρουν αποτελεσματική μεταφορά κινδύνου, δεδομένου ότι επικεντρώνονται στην κοινή κατανομή όλων των κινδύνων. Οι παραμετρικές λύσεις που βασίζονται σε δείκτες και όχι σε πραγματικές απώλειες προσφέρουν επίσης οφέλη απόδοσης. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η σαφήνεια και η ουδετερότητα: μια πληρωμή ασφάλισης ενεργοποιείται εάν πληρούνται προκαθορισμένες προϋποθέσεις, παρέχοντας μια γρήγορη, προσυμφωνημένη πληρωμή χωρίς μακροχρόνια διερεύνηση αξιώσεων. Για το λόγο αυτό, οι παραμετρικές λύσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διαχείριση της μεταβλητότητας των κερδών ή στην κάλυψη που αφορά τη διακοπή των εργασιών των επιχειρήσεων, με ή χωρίς υλικές ζημιές στην ιδιοκτησία.

Μείωση των κερδών και της μεταβλητότητας των ταμειακών ροών

Οι ασφαλιστικές λύσεις χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο για την προστασία των κερδών και των κινδύνων των ταμειακών ροών. Ορισμένοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι που δεν ασφαλίζονταν, μπορούν πλέον να καλυφθούν σε κάποιο βαθμό, καθώς έχουν εξελιχθεί τα μέσα για τον προσδιορισμό κάλυψης των απαιτήσεων και οι δομές αποζημίωσης ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στα δεδομένα και στα μοντέλα ασφάλισης. Παραδείγματα κινδύνων που μπορούν να καλυφθούν με πιο καινοτόμους τρόπους περιλαμβάνουν τη διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν οφείλονται σε υλικές καταστροφές, την ασφάλιση κυβερνοχώρου, την ασφάλιση ανάκλησης προϊόντων και την προστασία από τους κινδύνους που προκαλούν οι διακυμάνσεις των τιμών εξαιτίας του καιρού και της ενέργειας. Η μεταφορά κινδύνου μπορεί να μεταφερθεί και στις καινοτόμες λύσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία νέων τύπων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις διαμοιραζόμενης οικονομίας (sharing economy start-ups) αλλά και στην στήριξη του marketing καισ τη διαφοροποίηση των προϊόντων.

Νέες καλύψεις επεκτείνουν το πεδίο της ασφάλισης και τον ρόλο της ασφάλισης στη διαχείριση εταιρικού κινδύνου

Η διαχείριση εταιρικού κινδύνου αποτελεί πλέον μια αναγκαία απάντηση στους συνεχώς μεταβαλλόμενους κινδύνους που απειλούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τους κινδύνους μέσω ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών μέσων προκειμένου να μειώσουν το κόστος που συνδέεται με την οικονομική δυσπραγία και να διαφυλάξουν τις ταμειακές ροές και συνεπώς τα επενδυτικά τους σχέδια. Χρησιμοποιούν επίσης τη μεταφορά κινδύνου για τη δημιουργία αξίας μειώνοντας το κόστος του κεφαλαίου και τη μεταβλητότητα των κερδών. Οι νέες καλύψεις θα επεκτείνουν το φάσμα των προϊόντων προστασίας, διευρύνοντας τα όρια της ασφαλισιμότητας και επίσης τον ρόλο της ασφάλισης στη διαχείριση εταιρικού κινδύνου.

Πηγή άρθρου: nextdeal.gr