Η ασφαλιστική βιομηχανία επενδύει στο μέλλον

Ο ψηφιακός κόσμος επεκτείνεται με αστραπιαίους ρυθμούς και οι ασφαλιστικές στις μεγάλες διεθνείς αγορές είναι αποφασισμένες να αποδείξουν ότι όχι μόνο συμβαδίζουν με τις εξελίξεις αλλά μπορούν και τις εκμεταλλεύονται.

Τα drones, η κυβερνοασφάλιση και τα περίφημα «big data» είναι μεγάλοι τομείς για τους οποίους ακούσαμε πολλά την προηγούμενη χρονιά και αναμένεται να ακούσουμε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια – είναι κοινή η πεποίθηση ότι θα έχουν τεράστια επίδραση στην ασφαλιστική βιομηχανία. Στην Αμερική δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στις υπηρεσίες αεροπλοΐας για την χρήση των drones στην διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης ζημιών. Άλλες περιμένουν τις κυβερνήσεις των χωρών να θεσπίσουν τη σχετική νομοθεσία ενώ άλλες είναι στην διαδικασία αναζήτησης εφαρμογών για την λειτουργία τους.

Κατά τα άλλα οι εταιρείες εκσυγχρονίζουν τις ψηφιακές τους πλατφόρμες ή και αντικαθιστούν εξ’ ολοκλήρου τις βασικές υποδομές τους ώστε να μπορούν να υποδέχονται και να επεξεργάζονται τα big data, με άλλα λόγια την πληθώρα της πληροφόρησης για τους πελάτες τους, που είναι σε θέση να συγκεντρώνουν ψηφιακά.

Η κυβερνοασφάλιση σχετίζεται με τα big data. Οι ασφαλιστικές συγκεντρώνουν προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια καταναλωτές και θέλουν να είναι σίγουρες ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια, γιατί οι επιπτώσεις δεν θα είναι καλές, ούτε στη φήμη, ούτε στο ταμείο της εταιρείας – υπολογίζεται ότι μια παραβίαση δεδομένων μπορεί να στοιχίσει γύρω στα 3 εκατομμύρια δολάρια ανά μέσο όρο. Λέγεται ότι οι ασφαλιστικές δίνουν έως και το 10% του προϋπολογισμού τους για το 2016, προκειμένου να αναπτύξουν μηχανήματα, λογισμικά και διαδικασίες προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις.

Εκείνο για το οποίο δεν έχουμε ακούσει πολλά και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι ότι πολλές ασφαλιστικές αρχίζουν να ιδρύουν τα δικά τους Κέντρα Καινοτομίας. Εργαστήρια έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης δηλαδή, όπως αυτά που διατηρούν χρόνια τώρα βιομηχανίες άλλων κλάδων όπως φαρμάκων, τροφίμων ή αυτοκινήτων. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μάλλον πολλά να προσφέρουν στην ασφάλιση. Παράλληλα κάποιες εταιρείες χρηματοδοτούν start up που αναπτύσσουν τεχνολογίες σχετικά με τα έξυπνα σπίτια για παράδειγμα, ή με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στόχος είναι να εντοπίζουν γρήγορα οποιαδήποτε επιχείρηση αναπτύσσει κάτι σχετικό με την βιομηχανία και γενικότερα να είναι σε επαγρύπνηση για το «που πηγαίνει» η σύγχρονη τεχνολογία. Τα κέντρα καινοτομίας και οι start up είναι στην ουσία ένα «παράθυρο» που βλέπει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την συναλλαγή με τον πελάτη στον ψηφιακό κόσμο.

Πηγή: underwriter.gr