Ασφάλιση από πτώση καρύδας, ασφάλιση γλώσσας, γενειάδας και “νίκης στο Λόττο”

Οι Lloyd’s του Λονδίνου θεωρούνται για τις ασφάλειες ό,τι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Virgin για τις επιχειρήσεις: Εκκεντρική, συχνά απρόβλεπτη, σούπερ-καινοτόμα εταιρεία. Μάλιστα, όταν ο Μπράνσον έφτιαξε την Virgin Galactic με σκοπό τον τουρισμό στο διάστημα, οι Lloyd’s έσπευσαν να αναλάβουν τον τομέα της ασφάλισης. Με εκατοντάδες χρόνια παρουσία στην ασφάλιση, οι Lloyd’s του Λονδίνου από το 1688 ασφαλίζουν…τα πάντα.

Για παράδειγμα, όταν το γνωστό σούπερ μόντελ Χάιντι Κλουμ αποφάσισε να ασφαλίσει τα πόδια της, χρειάστηκε να πετάξει στο Λονδίνο για να τα επιθεωρήσουν οι underwriters της Lloyd’s… Τα πόδια της Χάιντι εκτιμήθηκε ότι αξίζουν συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εκδόθηκε στο όνομα της Proctor & Gamble, που εκείνη την περίοδο την είχε προσλάβει ως εκπρόσωπο.

Βεβαίως όλα τα αιτήματα δεν γίνονται δεκτά. Όταν το 1968 σκηνοθετούσε το περίφημο «2001- η Οδύσσεια του Διαστήματος», ο Στάνλει Κιούμπρικ ζήτησε, προφανώς για διαφημιστικούς λόγους, ασφάλεια προστασίας από την επιδρομή εξωγήινων. Η ταινία είχε αυτό ακριβώς το θέμα, το ταξίδι στο διάστημα και την ανακάλυψη εξωγήινων…γειτόνων.

Μπορεί αυτή η απαίτηση να ήταν εικονική, υπάρχουν όμως άλλες, εξίσου αδιανόητες που έγιναν στ’ αλήθεια:

Θάνατος από πτώση καρύδας, Όλα ξεκίνησαν όταν ο επιστήμονας Πήτερ Μπρας, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, δημοσίευσε μια βραβευμένη μελέτη στην οποία ισχυρίζονταν ότι σε μέρη όπως η Μαλαισία, περίπου 150 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν επειδή τους πέφτει μια καρύδα στο κεφάλι. Η μελέτη πήρε δημοσιότητα και παντού στον κόσμο, οι καρύδες βρέθηκαν υπο διωγμό – οι άνθρωποι άρχισαν να κόβουν τα δέντρα. Τότε η Club Direct, μια αγγλική ταξιδιωτική εταιρεία, αποφάσισε να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη για «θάνατο από πτώση καρύδας». Πράγματι, μια κοπέλα που έκανε διακοπές στη Σρι Λάνκα, χτυπήθηκε από καρύδα, η ασφαλιστική πλήρωσε και η κοπέλα, που δεν πέθανε βεβαίως, ξόδεψε με χαρά την αποζημίωσή της…

Το τέρας του Λοχ Νες, Στη δεκαετία του ’70 η σκοτσέζικη εταιρεία ουίσκυ Cutty Shark, προσέφερε αμοιβή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον κατάφερνε να πιάσει το διαβόητο τέρας του Λοχ Νες, το οποίο λεγόταν ότι το είχαν δει να κυκλοφορεί στην ομώνυμη περιοχή στα σκοτσέζικα Highlands. Για να καλυφθεί για παν ενδεχόμενο, η εταιρεία ασφάλισε την πιθανότητα να…βρεθεί το τέρας και να πρέπει να καταβάλει την αμοιβή. Η ασφάλιση έγινε πράγματι, υπο τον εξής όμως όρο: Το τέρας να έχει τουλάχιστον 6 μέτρα μήκος και να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το τέρας του Λοχ Νες, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας…

Τρίχες, Φημολογείται ότι ο διάσημος τραγουδιστής και καρδιοκατακτητής των περασμένων δεκαετιών Τομ Τζόουνς είχε ασφαλίσει το πλούσιο, τριχωτό του στήθος, ως δείγμα αρρενωπότητας, έναντι 7εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως οι Lloyd’s είναι επιβεβαιωμένο ότι ασφαλίζουν κάποιες άλλες τρίχες και συγκεκριμένα, την γενειάδα του Αι Βασίλη: Πρόκειται για την γενειάδα του επίσημου Αι Βασίλη των πολυκαταστημάτων Macy’s στη Νέα Υόρκη, τον οποίο επισκέπτονται για να φωτογραφηθούν με τα παιδιά τους, πολλές διασημότητες. Το γνωστό σαμπουάν Hair & Shoulders, που έκανε πάταγο την δεκαετία του ’80 έχει δώσει πολλά εκατομμύρια για να ασφαλίσει τα μαλλιά των διασήμων που το διαφήμιζαν.

Νίκη στο Λόττο, Στο εξωτερικό κάποιοι υπάλληλοι συνηθίζουν να παίζουν λόττο ανά ομάδες. Τι θα συνέβαινε στην εταιρεία τους, αν μια ομάδα ας πούμε πέντε υπαλλήλων, κέρδιζαν το Σαββατοκύριακο το Λόττο και τη Δευτέρα (και κάθε μέρα από εκείνη τη στιγμή) δεν εμφανίζοταν ποτέ ξανά στη δουλειά τους; Η εταιρεία θα είχε πρόβλημα και τότε η ασφάλιση για την περίπτωση «νίκης στο Λόττο», θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη: θα πλήρωνε για την πρόσληψη εξωτερικών ή προσωρινών υπαλλήλων και την εκπαίδευση νέων. Οι ασφάλειες αυτές υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να δοθεί αποζημίωση θα πρέπει η εταιρεία να χάσει τουλάχιστον 2 υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει και οι δύο να έχουν κερδίσει τουλάχιστον 150.000 δολάρια και να έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους μέσα σε δύο εβδομάδες από την ημέρα της νίκης. Πράγματι το 2013 στην Αγγλία, και οι 10 εργαζόμενοι σε μια εταιρεία διαφήμισης στο Ίντερνετ κέρδισαν 50 εκατομμύρια δολάρια στο Λόττο, παίζοντας μέσα από κοινό ταμείο, και εγκατέλειψαν όλοι αυτόματα τη δουλειά τους. Δεν είναι σίγουρο ωστόσο, ότι το αφεντικό είχε προλάβει να ασφαλιστεί έναντι στην πιθανότητα…

Γλώσσες, Κάποιων ανθρώπων οι γλώσσες είναι ολόκληρη επιχείρηση. Μιλάμε για παράδειγμα για διάσημους γευσιγνώστες ή οινογνώστες. Ο διάσημος «βασιλιάς του καλού φαγητού» στην Αγγλία, ο Ούγγρος κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας βιβλίων για το φαγητό, Ιγκον Ρούνεϊ (απεβίωσε το 2010), είχε ασφαλίσει γλώσσα και ουρανίσκο για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ο Γκενάρο Πελίτσια, ο εξπέρ δοκιμαστής του καφέ της εταιρείας Costa Coffee, έχει ασφαλίσει την ικανότητά του για 10 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: underwriter.gr