Έτοιμοι για το χειμώνα: Συμβουλές φροντίδας του αυτοκινήτου που εγγυώνται τις ασφαλείς και άνετες διαδρομές μας τους χειμωνιάτικους μήνες

Με τη βοήθεια του Τεχνικού Συμβούλου, κ. Γιώργου Προύντζου – VOICE Υδρογείου Δεκέμβριος 2015

Ελαστικά. Μας φέρνουν σε επαφή με το οδόστρωμα γι’ αυτό και χρειάζονται επιπλέον προσοχή τώρα το χειμώνα. Ελέγχουμε περιοδικά την κατάστασή τους, το βάθος του πέλματος, την πίεσή τους καθώς και αυτή της ρεζέρβας. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουν ξεραθεί ή χάσει την ελαστικότητά τους.

Μπαταρία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μειώνουν την απόδοσή της γι’ αυτό πρέπει να την ελέγχουμε συχνά. Αν η μπαταρία είναι πάνω από δύο ετών καλό θα είναι να τη δει ηλεκτρολόγος ελέγχοντάς τη με το κατάλληλο όργανο.

Υαλοκαθαριστήρες. Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων φθείρονται από τον ήλιο και τις σκόνες χάνοντας την ελάστικοτητά τους. Είναι καλό το χειμώνα να αντικαθίστανται και μάλιστα με καλής ποιότητας ελαστικά. Άλλωστε δεν κοστίζουν πολύ.

Σύστημα θέρμανσης και αερισμού (air-condition). Το φίλτρο, το οποίο φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται στο αυτοκίνητο είναι καλό να καθαρίζεται με πεπιεσμένο αέρα, ή να αντικαθίσταται, εάν δεν έχ ει ήδη αντικατασταθεί κατά το service του αυτοκινήτου μας. Αν ο εξαερισμός δεν είναι σωστός, τα κρύσταλλα θαμπώνουν και η οδήγηση γίνεται επικίνδυνη!

Αντιψυκτικό υγρό του κινητήρα. Ελέγξτε ότι βρίσκεται μεταξύ του ΜΑΧ και ΜΙΝ. Αν χρειαστεί να το συμπληρώσουμε, ο κινητήρας θα πρέπει να είναι σε ηρεμία και όχι σε λειτουργία.

Υγρό καθαρισμού παρμπρίζ. Ελέγχουμε και σιγουρευόμαστε ότι είναι καλής ποιότητας ώστε να μην παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αντλία και να οδηγήσει σε κάψιμο της ασφάλειας και μη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων (σε πολλά αυτοκίνητα αντλία και υαλοκαθαριστήρες έχουν την ίδια ασφάλεια).

Αλυσίδες χιονιού. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο πορτ-μπακάζ του αυτοκινήτου αλυσίδες σύμφωνες με τις διαστάσεις των ελαστικών μας καθώς και φακό και γάντια για την τοποθέτησή τους. Τις τοποθετούμε πάντα στους τροχούς εκείνους που έχουν την κίνηση του αυτοκινήτου.

Υδρορροές (λούκια αποχέτευσης). Βρίσκονται μπροστά από το παρμπρίζ στις σίτες και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά καθώς πολλές φορές μπορεί να φράξουν από σκόνες ή φύλλα δέντρων. Στην περίπτωση που το νερό δεν μπορεί να αποβληθεί μέσω αυτών, μπορεί να εισχωρήσει στο αυτοκίνητο και να το πλημμυρίσει.

Κλειδαριές. Ψεκάστε τις με αντισκοριακό σπρέι που τις προστατεύει από την υγρασία για να μην παγώνουν και να μην σπάνε τα κλειδιά.

Φώτα. Ελέγξτε τακτικά, εσωτερικά και εξωτερικά φώτα και αντικαταστήστε αμέσως όποια λάμπα έχει καεί.

Καθαριότητα. Βασικός κανόνας, τόσο για το εξωτερικό όσο και, κυρίως, για το εσωτερικό του αυτοκινήτου! Τα κρύσταλλα θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά καθώς η σκόνη που επικάθεται πάνω τους δυσχεραίνει την ορατότητα.

Πηγή:  nextdeal.gr