Τι προβλέπει ο Νόμος για την αστική ευθύνη ιδιοκτήτη οχήματος έναντι τρίτων σε περίπτωση κλοπής;

Με αφορμή την κλοπή του οχήματος γνωστής ηθοποιού έξω από κεντρικό σημείο των Νοτίων Προαστίων, το nextdeal ενημερώνει σχετικά.

Σε περίπτωση κλοπής ενός οχήματος, ο κλέπτης ενδέχεται κατά την διάρκεια κατοχής του ξένου οχήματος να προξενήσει σωματικές βλάβες ή υλικές ζημίες σε τρίτους. Σε αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με τον νόμο το συμβόλαιο αυτοκινήτου που διατηρεί ο ασφαλισμένος καλύπτει την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη προς τους τρίτους, ενώ διευκρινίζεται ρητά ότι εξαιρείται η ευθύνη του κλέπτη.

Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης μετά από μια κλοπή θα πρέπει να υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων και πάντοτε ανάλογα την περίπτωση, στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να αποδειχθεί το περιστατικό και η κατοχή του οχήματος από τον κλέπτη.

Δείτε εδώ τις παραγράφους 1 και 2, από το άρθρο 6 του Νόμου 489/76 (ΦΕΚ Α’331), σχετικές με την ευθύνη του ιδιοκτήτη και του κλέπτη:

Άρθρο 6 του Νόμου 489/76 (ΦΕΚ Α’331)

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδεικτικά Interamerican, Generali, AXA, Allianz, Eurolife ERB, ERGO- Αγροτική, Εθνική, Υδρόγειος, Μινέττα, Ατλαντική Ένωση, Interasco, Ιντερσαλόνικα, Ορίζων, Συνεταιριστική αναγράφουν ρητά στους γενικούς όρους και τις γενικές εξαιρέσεις των συμβολαίων οχημάτων που διαθέτουν, τις επιταγές του νόμου.

Επισυνάπτεται ο ΝΟΜΟΣ 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331) «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης»

©Μέντωρ Διαμεσολαβητής

Πηγή άρθρου και αρχείου: nextdeal.gr