Σκέφτεσαι να οδηγήσεις ενώ έχεις πιεί; το αμάξι σου δεν θα σε αφήσει

Συγκλονίζει η είδηση από τις ΗΠΑ για τους θανάτους στην άσφαλτο

Η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία είναι μακράν η πρώτη στη σειρά βιομηχανία την οποία ενδιαφέρει η παρακάτω είδηση. Οι διεθνείς, τουλάχιστον, «παίκτες» της αγοράς θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά την άμεση και ενεργή εμπλοκή τους στην παρακάτω συγκλονιστική ανακάλυψη:

Δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα* μεταφορών και οδικής ασφάλειας στην Αμερική μελέτησαν, σε ορίζοντα 15ετίας, τα ωφέλη για την δημόσια υγεία από την εγκατάσταση σε κάθε όχημα που θα πωλείται στις ΗΠΑ αλκοολόμετρου, το οποίο θα κλειδώνει τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου σε περίπτωση που ανιχνεύσει (μετρώντας το οξυγόνο στην καμπίνα) στο αίμα του οδηγού, ποσότητα αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο για ασφαλή οδήγηση όριο.

Σύμφωνα με την μελέτη, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε 85% λιγότερα θανατηφόρα τροχαία λόγω αλκοόλ, με άλλα δηλαδή λόγια, μέσα σε 15 χρόνια θα γλίτωναν τον θάνατο περισσότερα απο 59.000 άτομα.

Ακόμη, στην ίδιο περίοδο, θα αποφεύγονταν περίπου 1,25 εκατομμύρια τραυματισμοί, αφού τα μη θανατηφόρα ατυχήματα λόγω αλκοόλ θα μειώνονταν κατά 84% – 89%. Σε επίπεδο χρημάτων, όλες αυτές οι ζωές που δεν θα χάνονταν και οι τραυματισμοί που θα εμποδίζονταν, θα γλίτωναν στην αμερικανική κοινωνία 343 δισεκατομμύρια δολλάρια. Η καθαρά χρηματική απόσβεση δε, από την εγκατάσταση ως στάνταρ εξοπλισμό, των αλκοολόμετρων σε κάθε καινούργιο αυτοκίνητο που θα πωλείται για 15 συναπτά έτη, θα ολοκληρώνονταν μέσα σε τρία χρόνια.

Ανατριχίλα προκαλεί και το γεγονός ότι περίπου 600.000 απο τους θανάτους και τους τραυματισμούς που δεν θα συνέβαιναν, αφορούν νεαρά αγόρια και κορίτσια κάτω των 29 ετών – ηλικίες υψηλού κινδύνου στις οποίες ούτως ή άλλως είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιβάλει κανείς δημόσια μέτρα συμμόρφωσης σε σχέση με το ευρύτερο κοινό.

Συσκευές τέτοιου είδους κυκλοφορούν στις ΗΠΑ από την δεκαετία του ’60, δεν πωλούνται όμως ως στάνταρ εξοπλισμός και κατά συνέπεια χρησιμοποιούνται κυρίως από οδηγούς οι οποίοι έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί για οδήγηση υπό μέθη κυρίως κατόπιν επιβολής του δικαστηρίου.

Οι ασφαλιστικές έχουν τους πόρους ως βιομηχανία να στηρίξουν αποκλειστικά μια τέτοια κίνηση, εννοείται και πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, σώζοντας, φανταστείτε, τη ζωή, την ποιότητα ζωής (σκεφτείτε τις αναπηρίες από τροχαία) και τη μοίρα (σκεφτείτε τις οικογένειες στο σύνολό τους) δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Στις ΗΠΑ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς έχουν ήδη συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου εξοπλισμού, η οποία ωστόσο και μέχρι το 2018 θα παραμείνει σε ερευνητικό στάδιο.

*Πρόκειται για το Κέντρο Τραυματισμών και το Ερευνητικό Κέντρο Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε από ομάδα με επικεφαλής τον ιατρό καθηγητή Patrick M. Carter την περασμένη εβδομάδα στο «American Journal of Public Health». Η έρευνα διεξήχθη με βάση τα δεδομένα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ το διάστημα 2006 έως 2010. (Patrick M. Carter, Carol A. C. Flannagan, C. Raymond Bingham, Rebecca M. Cunningham, Jonathan D. Rupp. Modeling the Injury Prevention Impact of Mandatory Alcohol Ignition Interlock Installation in All New US Vehicles. American Journal of Public Health, 2015; e1 DOI: 10.2105/AJPH.2014.302445) πηγή: University of Michigan Health System.

Πηγή: underwriter.gr