Πώς θα ασφαλίσετε σωστά την επιχείρησή σας;

Την ανάγκη για περισσότερη γνώση και καθαρότητα σχετικά με την ασφάλιση αποκαλύπτει η αποχή ενός τεράστιου αριθμού επιχειρήσεων από την ασφαλιστική κάλυψη, κάτι που ουσιαστικά θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητά τους δεδομένου ότι η ασφάλιση προστατεύει την απρόσκοπτη λειτουργία τους σε οτιδήποτε και να αντιμετωπίσουν.

Η ασφαλιστική ύλη εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση για την αγορά η οποία διαθέτει σειρά προγραμμάτων που απαλλάσσουν τον επιχειρηματία από κάθε έννοια. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου και οι με ξένες αγορές είναι οι ισχυρά ασφαλισμένες. Αντίθετα, οι διάσπαρτες χιλιάδες μικρομεσαίες συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να «πλέουν» μόνες τους και απροστάτευτες στους κινδύνους.

Την ευθύνη για τη σωστή επιχειρηματική ασφάλιση έχουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες όπου οφείλουν να ακολουθούν κανόνες ενημέρωσης, διαφάνειας και συνέπειας, καθοδηγώντας τον κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία στη σωστή ασφάλιση. Καθοριστικό ρόλο έχουν και οι πραγματογνώμονες-σύμβουλοι οι οποίοι γνωρίζουν πού «πάσχουν» οι καλύψεις και πού πρέπει να δίνουν βαρύτητα οι επιχειρηματίες για να ασφαλιστούν σωστά.

Όλα αυτά τα «γκρίζα» σημεία έρχεται να φωτίσει η Ειδική Έκδοση «Μεσίτες -Πράκτορες: Οδηγός Ασφάλισης Επιχειρήσεων».

Αναδύονται ιδιαίτερα όταν μια ασφαλισμένη επιχείρηση πάρει φωτιά, πλημμυρίσει ή πάθει οποιαδήποτε ζημιά από διάφορες αιτίες, και κινηθεί η διαδικασία της αποζημίωσης. Τότε, έρχονται οι πραγματογνώμονες και κάποιες φορές ανακαλύπτουν «κενά», διαπιστώνουν αμέλειες και βρίσκουν «εξαιρέσεις» στα ασφαλιστικά συμβόλαια. Οι συνθήκες γίνονται ασφυκτικές για τον επιχειρηματία που πληρώνει και νόμιζε ότι καλύπτεται ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Πού πρέπει όμως να δίδεται βάρος στην ασφάλιση; Η ασφάλιση περιουσίας είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αφού αυτή προστατεύει τα κρίσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους, δηλαδή την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως τις πάγιες εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό ή τα αποθέματα πρώτων υλών, των έτοιμων προϊόντων κ.ά.

Στην πρώτη αυτή ασφάλιση που κρίνεται απαραίτητη από τους ειδικούς, μπορεί σταδιακά να γίνονται και συμπληρωματικές καλύψεις ή επεκτάσεις ώστε η κάθε επιχείρηση να είναι σφαιρικά καλυμμένη. Για παράδειγμα η ασφάλιση της περιουσίας μπορεί να διευρυνθεί και με ασφάλιση απώλειας κερδών. Έτσι μπορεί να ασφαλιστεί το μεικτό κέρδος που έχει η κάθε επιχείρηση. Η σημασία της συνολικής αυτής ασφαλιστικής κάλυψης έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση που γίνει ζημιά.

Στην ατυχή αυτή περίπτωση που υπάρχουν υλικές ζημιές στην περιουσία της επιχείρησης τότε είναι προφανές ότι κινδυνεύει η λειτουργία της. Ακόμα μια νέα ασφάλιση μεγάλη σημασίας είναι αυτή που αφορά την κάλυψη των επιχειρήσεων από κινδύνους που αφορούν τη ρύπανση-μόλυνση του περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλέσουν από τη λειτουργία τους.

Και αυτό αφορά κάθε μεγέθους δραστηριότητα. Επίσης, ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις είναι η ασφάλιση απώλειας κερδών, όπου η επιχείρηση αναπληρώνει το μεικτό κέρδος από τον χαμένο κύκλο εργασιών που δεν πραγματοποίησε.

Ακόμα και η ασφάλιση αστικής ευθύνης. Αυτή καλύπτει κάθε ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει υποχρεωτικά η επιχείρηση ως αποζημίωση σε τρίτους λόγω υλικής ζημιάς ή σωματικής βλάβης που εξαιτίας της δραστηριότητάς της προκλήθηκε σε αυτούς.

Η ασφάλιση αυτή αφορά τη γενική αστική ευθύνη την οποία έρχονται να συμπληρώσουν και άλλες επιμέρους «αστικές ευθύνες», όπως η αστική ευθύνη του εργοδότη, η αστική ευθύνη προϊόντων και η επαγγελματική ευθύνη.

Πηγή: reporter.gr