Νέους πελάτες στις ασφαλιστικές φέρνει… ο κυβερνοχώρος

Ο πρόσφατος γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη στις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες αναμένεται να δουν τους πελάτες τους να αυξάνονται μόλις οι κανόνες τεθούν σε ισχύ το 2018, αναφέρει δημοσίευμα του Ιστοχώρου Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, euractiv.com.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι εταιρίες θα υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές κάθε φορά που τα ψηφιακά τους δίκτυα δέχονται επίθεση από χάκερς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το πόσες εταιρίες στην Ευρώπη έχουν ήδη συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάλυψη από κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, υποστηρίζουν ασφαλιστικές εταιρίες και ερευνητές.

Το 2014, έκθεση της Deloitte διαπίστωσε ότι το 90% της παγκόσμιας αγοράς για την ασφάλιση έναντι κυβερνοεπιθέσεων βασίστηκε στις ΗΠΑ, όπου τα ακαθάριστα ασφάλιστρα στον συγκεκριμένο κλάδο ανήλθαν στα $2 δισ. εκείνο το έτος.

Την ίδια χρονιά, η γερμανική εταιρία Bosch αγόρασε το πιο ακριβό ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι κυβερνοεπιθέσεων που έχει συναφθεί μέχρι σήμερα, το οποίο καλύπτει ζημιές αξίας έως €100 εκατ.

Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος τύπος ασφάλισης δεν είναι ευρέως διαδεδομένος. Σύμφωνα με τον Udo Helmbrecht, διευθυντή του Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια στην ΕΕ, ENISA, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να αντικατοπτρίζουν το πόσο πιθανή και δαπανηρή μπορεί να είναι μια κυβερνοεπίθεση. “Αλλά βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες κατασκευάζουν μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων. Και υπάρχει όλο και περισσότερη ζήτηση από τη βιομηχανία, η οποία αναζητά ασφαλιστικά μοντέλα”, δήλωσε ο Helmbrecht.

Ο Helmbrecht προβλέπει επίσης, ότι η ζήτηση από τις εταιρίες και τους ασφαλιστές θα ωθήσει την αγορά κυβερνοασφάλισης προς την ανάπτυξη ενώ η υποχρεωτική κοινοποίηση της κυβερνοεπίθεσης βάσει της οδηγίας θα ενισχύσει περαιτέρω την συγκεκριμένη αγορά. Με τους νέους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ, θα αυξηθεί ο όγκος των δεδομένων που αφορούν τις παραβιάσεις ασφαλείας γεγονός που θα βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρίες να βελτιώσουν τις μεθόδους τους για τον υπολογισμό της πιθανότητας μελλοντικών παραβιάσεων.

Η κυβερνοασφάλιση συνήθως καλύπτει περιπτώσεις αστικής ευθύνης και απώλειας εσόδων από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα συστήματα της εταιρίας.

Ο ΟΟΣΑ ζητά πληροφορίες από ιδιωτικές εταιρίες και κυβερνητικές υπηρεσίες στα κράτη μέλη της ώστε να μελετήσει το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να υπολογίσουν την πιθανότητα μιας εταιρίας να υποστεί κυβερνοεπίθεση.

“Θέλουμε να μάθουμε εάν οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τους κινδύνους τους”, δήλωσε η Yoko-Arai, συντονίστρια της έρευνας του ΟΟΣΑ. “Προσπαθούμε να μάθουμε τι μοντέλα κινδύνου έχουν. Πόσο εξελιγμένα είναι και αν υπάρχουν τομείς όπου η μεγαλύτερη συλλογή των δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει τον υπολογισμό της πολιτικής”, πρόσθεσε.

Πηγή: nextdeal.gr