Διαδικτυακοί κίνδυνοι: Ποιοι από την αγορά μπορούν να τους ασφαλίσουν;

της Ελενας Ερμείδου

Υπολογίζεται πως η συνολική αξία της αγοράς των διαδικτυακών κινδύνων ξεπερνά τα 14 δισεκ. Η πολυπλοκότητα δε, της νέας τεχνολογίας αποδεικνύεται ότι γεννά νέους κινδύνους ενώ, μέρα με την μέρα τα κυβερνοχτυπήματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, πληθαίνουν και το μέγεθος τους αυξάνεται.

Οι πιο ευπαθείς τομείς της οικονομίας είναι: οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, η υγεία, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο κατασκευαστικός κλάδος, ακόμα και η εκπαίδευση. Τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, δεν επηρεάζουν μία μόνο επιχείρηση, είναι συστημικά και προκαλούν αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, σχεδόν.

Λίγες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν κατανοήσει το μέγεθος της απειλής και τους κινδύνους του διαδικτύου ενώ, οι μισές εξ’ αυτών μένουν στο να φαντάζονται ότι δεν θα πέσουν στα δίχτυα των κυβερνοεγκληματιών. Δηλώνουν ότι «είναι πολύ μεγάλες για να πέσουν θύματα». Δεν έχουν κατανοήσει ότι οι κυβερνοεγκληματίες είναι τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από αυτές. Τούτων δοθέντων είναι κατανοητό ότι ξεδιπλώνονται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ασφαλιστές.

Η ενημέρωση δείχνει αναγκαία, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο πρόληψης και προετοιμασίας. Η ασφάλιση σε αυτή την περίπτωση θα είναι τελευταία που θα παίξει ρόλο. Οι δύο οδηγίες που τίθενται επίσης σε εφαρμογή, η GDPR τον Μάιο του 2018 και η NIS τον Αύγουστο του 2018 είναι έτοιμες να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές και ένα πλαίσιο το οποίο καθορίζει την λειτουργία των ασφαλιστών.

Οι κίνδυνοι είναι εδώ, ήρθαν για να μείνουν, όντως. Δημιουργούν μία αγορά αξίας άνω των 14 δισεκ, πράγματι, είναι πολλοί και ολοένα γίνονται και πιο ισχυροί.: Τίθενται το ερώτημα όμως. Πόσοι ασφαλιστές, ασφαλιστικές, μεσίτες γνωρίζουν πραγματικά το αντικείμενο και μπορούν να πωλήσουν καλύψεις που να «κουμπώνουν» πραγματικά με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και των ιδιωτών;

Μπορούν να ξεφύγει ο κλάδος στην Ελλάδα από το αυτοκίνητο και την υγεία και να πάρει ένα βήμα παρακάτω, στην ασφάλιση διαδικτυακών κινδύνων;

Πώς θα μοιραστεί η πίτα;

Σε συνέντευξη του στο IW o Nicolas Jeanmart Head of Personal Insurance, General Insurance & Macroeconomics στην Insurance Europe τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ λίγοι αυτοί, μικρή ομάδα ασφαλιστών ουσιαστικά, που παρέχει αυτές τις καλύψεις.

Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση;

Πηγή άρθρου: insuranceworld.gr