Ατύχημα στην διάρκεια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και ειδική ασφαλιστική κάλυψη!

Το προχθεσινό ατύχημα στο 49ο Ράλι της ΔΕΘ φέρνει ξανά στο μυαλό μας το πολύνεκρο ατύχημα που είχε συμβεί πριν περίπου από 20 περίπου χρόνια στην Ριτσώνα, με θύματα και τότε θεατές!

Όλοι θα ελπίζαμε το «πάθημα» να είχε γίνει «μάθημα» !

Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι οι διοργανωτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.

Είναι αυτονόητο ότι σε έναν αγώνα ράλι, ο οδηγός του αγωνιστικού αυτοκινήτου έχει ως μόνο μέλημά του (πέρα από την διαφύλαξη της σωματικής του ακεραιτότητας και αυτής του συνοδηγού του) την επίτευξη του στόχου του, με την ανάπτυξη αυξημένης ταχύτητας αλλά και αυξημένης δεξιοτεχνίας. Όμως λάθη (μικρά ή σοβαρότερα) είναι βέβαιο ότι θα κάνει. Αυτονόητο επίσης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν είναι αρμόδιος για την λήψη μέτρων έναντι των θεατών σε όλο το μήκος της διαδρομής. Αυτό το έργο ανήκει αποκλειστικά και μόνον στους Οργανωτές των αγώνων που έχουν την υποχρέωση να λάβουν τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των θεατών σε όλο το μήκος της διαδρομής του αγώνα.

Προϋπόθεση επομένως παροχής της άδειας για την οργάνωση των αγώνων αυτών, από τις αρμόδιες Αρχές, είναι και ο απόλυτος έλεγχος των στοιχείων που υποβάλουν οι οργανωτές του αγώνα Ράλι, ότι έχουν ληφθεί και θα λαμβάνονται στην διάρκεια του αγώνα, όλα τα μέτρα απόλυτης προστασίας των θεατών.

(Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και η σύναψη ειδικής ασφαλιστικής κάλυψης για την έναντι τρίτων ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης των διοργανωτών και των οδηγών κατά την διάρκεια των αγώνων)

Θα πρέπει όμως να είναι επίσης αυτονόητο ότι και οι θεατές θα πρέπει να τηρούν με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα που έχουν λάβει οι οργανωτές καθώς και τις ειδικότερες υποδείξεις τους.

Δεν είναι ακόμη δημοσίως γνωστές οι συνθήκες του ατυχήματος στην διάρκεια του 49ου ράλι της ΔΕΘ. Είναι όμως βέβαιο ότι:

  • αν οι οργανωτές του αγώνα είχαν λάβει και είχαν τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας που όφειλαν να λάβουν και να τηρούν και
  • αν το θύμα είχε ακολουθήσει τις σχετικές οδηγίες, δεν θα είχαμε ακόμα έναν θεατή – Θύμα στην διάρκεια αγώνα ταχύτητας αυτοκινήτων.

Ας ευχηθούμε το προχθεσινό ατύχημα, στα πλαίσια του 49ου Ράλι της ΔΕΘ, να είναι το τελευταίο ατύχημα, με θύματα θεατές, στα πλαίσια των μηχανοκίνητων αγώνων ταχύτητας.

Γ.Παντελίδης
Δικηγόρος
y.pantelidis@pdlawoffices.gr
www.pdlawoffices.gr

Φωτογραφία – πηγή: voria.gr

Πηγή άρθρου: nextdeal.gr