Ασφάλιση σεισμού και σήμερα και πάντοτε!

Με αφορμή την πρόσφατη σεισμική τραγωδία στην Ιταλία αλλά και την συχνή σεισμική δραστηριότητα σε Ελλάδα και παγκοσμίως, το nextdeal υπενθυμίζει την σπουδαιότητα της ασφάλισης σεισμού.

Η ασφάλιση σεισμού δίδεται ως προαιρετική κάλυψη μέσα στα πακέτα ασφάλισης περιουσίας από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και ως υποχρεωτική κάλυψη μέσα στα πακέτα ασφάλισης ακινήτων δανειοληπτών. Με γνώμονα τον πρώτο Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό στην Ελλάδα που άρχισε να ισχύει το 1959, οι εταιρείες αξιολογούν όλα τα ακίνητα προς ασφάλιση με την προϋπόθεση να έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια συνήθως μετά το 1960 και να πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου αντισεισμικού νόμου σύμφωνα με το έτος ανοικοδόμησης τους.

Για οικοδομήματα με ανέγερση πριν το 1960, πάντοτε ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία και εφόσον αιτηθεί ένας πελάτης ασφάλιση σεισμού, απαιτούνται αποδεικτικά οικοδομικής στατικότητας και άλλα επίσημα έγγραφα περιγραφής της οικοδομής, διερευνείται έλεγχος καταλληλότητας από τα αρμόδια τμήματα των εταιρειών και κατόπιν αποφασίζεται είτε η ασφάλιση με ειδικούς όρους είτε και η απόρριψη της ασφάλισης σεισμού λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Η κάλυψη σεισμού παρέχεται από τις εταιρείες με διάφορες επιλογές ανάλογα την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου και την συμμετοχή του στην αποζημίωση μετά από μία ζημιά. Ενδεικτικά όλες οι εταιρείες διαθέτουν την κάλυψη του σεισμού με συμμετοχή του πελάτη στην ζημιά ποσοστού 2%, ή 3%, ή 4% επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου ή και με ένα ελάχιστο ποσό π.χ. 750 ευρώ, 1.000 ευρώ κτλ ή και με άνευ συμμετοχής του ασφαλισμένου ανάλογα το πακέτο ασφάλισης και την ασφαλιστική εταιρεία.

Δείτε εδώ τον ασφαλιστικό όρο «Σεισμός» μέσα από συμβόλαια ή γενικούς όρους των εταιρειών Εθνική Ασφαλιστική, ΑΧΑ, Interamerican και Generali, παρόμοιους και άλλων εταιρειών:

Εθνική Ασφαλιστική:

8) ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

Η παρούσα ασφάλιση, καλύπτει αποκλειστικά και μόνο απώλεια ή ζημιά των ασφαλιζομένων από σεισμό αντικειμέων, που προκαλέιται άμεσα από σεισμό (είτε απευθείας από το κλονισμό, είτε από τυχόν πυρκαγιά, συνεπεία του κλονισμού).

AXA:

24. Σεισμός και/ή Πυρκαγιά Συνεπεία Σεισμού

Τι σας καλύπτουμε

Θα σας αποζημιώσουμε για ζημιές στα ασφαλισμένα αντικείμενα που προκαλούνται από σεισμό ή πυρκαγιά συνεπεία σεισμού.

Interamerican:

Άρθρο 31 Σεισμός

Καλύπτονται τα έξοδα για τις ζημιές που θα προκύψουν:

άμεσα από σεισμό

έμμεσα από σεισμό, όπως από πυρκαγιά, καθίζηση του εδάφους, κατολίσθηση και παλιρροικό κύμα (τσουνάμι)

Generali:

Σεισμός

Κατά μερική παρέκκλιση της εξαίρεσης του άρθρου 24 – Γενικές εξαιρέσεις των ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ του Ασφαλιστηρίου, καλύπτονται υλικές ζημιές που θα προκληθούν στα ασφαλισμένα αντικείμενα και οφείλονται άμεσα σε σεισμό ή/ και πυρκαγιά ή παλιρροικό κύμα (tsunami) ή καθίζηση/ κατολίσθηση ως επακόλουθα του σεισμού.

Ένας σεισμός ανάλογα τα χαρακτηριστικά του, μέγεθος ρίχτερ, εστιακό βάθος, ακριβής τοποθεσία κ.α. μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα και απρόβλεπτα συνεπακόλουθα όπως καθίζηση ή κατολίσθηση του εδάφους, πυρκαγιά, παλιρροϊκό κύμα και άλλα που επιφέρουν άμεσες καταστροφές σε κάθε περιουσία. Επικίνδυνοι είναι και οι μετασεισμοί που επιδεινώνουν τις αρχικές καταστροφές.

Η χώρα μας έχει ζήσει τον εφιάλτη του σεισμού στην Νεότερη Ιστορία της μετρώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πληθώρα τα παραδείγματα καταστρεπτικών σεισμών που οφείλουμε να υπενθυμίζουμε κάθε φορά που εισπράττουμε άρνηση ή και απαξίωση για ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε τους σεισμούς 8R -1926- Ρόδο, 6,7R -1949- Χίο, 7,1R -1968- και 6,5R -1978- Θεσσαλονίκη, 6,7R -1981- Αλκυονίδες, 6R -1986- Καλαμάτα, 6,1R -1995- Αίγιο, 6,1R -1999- Πάρνηθα, 6,5R -2015- Λευκάδα κτλ.

Σε μια κοινωνία που καθημερινά μειώνονται παροχές και ωφελήματα, τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αποτελούν μια προσιτή λύση ολοκληρωμένης προστασίας. Τηλεφωνήστε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Είναι σίγουρο πως θα σας προτείνει την κατάλληλη ασφαλιστική λύση άριστα προσαρμοσμένη στον προϋπολογισμό σας!

Πηγή: nextdeal.gr