Ασφάλιση: Λύση που μειώνει τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

του Αντώνη Παπαδόπουλου, Consumer Lines Director, AIG

Το φαινόμενο των φυσικών καταστροφών είναι παγκόσμιο και διαρκώς αυξανόμενο. Χρόνο με τον χρόνο, οι ζημιές που καταγράφονται από φυσικές καταστροφές στον πλανήτη μας εντείνονται: Σύμφωνα με στοιχεία της Munich Re, για το 2016 είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο 750 περιστατικά φυσικών καταστροφών, με το 50% αυτών να αφορούν πλημμύρες και μαζικές μετακινήσεις, το 33% καταιγίδες, το 10% ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες και το υπόλοιπο 7% να αφορά σεισμούς, τσουνάμι και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ενώ από τα περιστατικά αυτά μόνο ένα, σχετικά χαμηλό, ποσοστό είναι ασφαλισμένο. Από τις καταστροφές που έγιναν στην Ευρώπη το 2016 μόνο το 30% ήταν ασφαλισμένο.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στην ένταση των φαινομένων φυσικών καταστροφών. Από άποψη σεισμικότητας, κατέχουμε την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι φωτιές τους θερινούς μήνες και οι πλημμύρες τον χειμώνα αφήνουν πίσω τους ανεπανόρθωτες καταστροφές και απώλειες.

Είναι γεγονός ότι μια καταστροφή που οφείλεται σε φυσικά αίτια είναι κάτι που δύσκολα κανείς μπορεί να αποτρέψει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε άπραγοι –μπορούμε και πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις συνέπειές τους.

Κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή (όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής) έρχονται στο προσκήνιο τόσο οι δυσκολίες του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει έγκαιρα και κατάλληλα όσο και η έλλειψη προνοητικότητας των ίδιων των ιδιοκτητών κατοικιών και επιχειρήσεων, που αδυνατούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Έτσι ξεκινούν οι συζητήσεις για την αναζήτηση ευθυνών για τις ζημιές που προκλήθηκαν, οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε φαύλο κύκλο και χωρίς ουσιαστικές λύσεις.

Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η ασφάλιση αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης. Αποτελεί μια πρακτική λύση, που στηρίζει ουσιαστικά τους πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα ποσοστά ασφάλισης όμως στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλά, λόγω της σημαντικής έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης αλλά και κατανόησης από τον κόσμο για το ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της ασφάλισης.

Καθώς όμως τα φαινόμενα αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο, καθένας καλείται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ασφαλίσει την περιουσία του από τα στοιχεία της φύσης.

Στην AIG έχουμε σχεδιάσει καλύψεις έναντι φυσικών φαινομένων που μπορούν να προστεθούν στη βασική κάλυψη, τόσο για συμβόλαια σπιτιού όσο και για αυτοκινήτου, με μικρό επιπλέον κόστος. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ασφαλισμένους να ξεπεράσουν τις απώλειες και να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε έναν «φυσιολογικό» ρυθμό ζωής. Είναι ευθύνη μας να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πώς μπορεί να προφυλάξει την περιουσία του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σωστή προετοιμασία, η πρόληψη, η προστασία αλλά και η έγκαιρη ανταπόκριση είναι βασικά στοιχεία εκπαίδευσης των πολιτών, προκειμένου να περιορίσουμε τις απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναδημοσίευση από το Insurance World

Πηγή: insuranceworld.gr