Ασφάλιση Επιχειρήσεων: Προστατέψτε την επιχείρησή σας από κάθε μορφή απειλής

Του Δημήτρη Μιχάλη 

Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά και η προστασία της από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο, αποτελούν διαχρονικά έναν από τους βασικότερους τομείς των επιχειρηματικών ασφαλίσεων, καθώς είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν κάθε επιχειρηματία. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τις πιο κρίσιμες της σύγχρονης εποχής για το σύνολο του κοινωνικοοικονομικού ιστού, τα θέματα της κοινωνικής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας απασχολούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, σε παγκόσμια βάση. Σε εγχώριο επίπεδο, οι προεκτάσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες τις επιχειρήσεις, που αναμφίβολα αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, στις μέρες μας κυριαρχεί μια γενικότερη αλλαγή στις τάσεις της αγοράς, όπως παρατηρείται με την ταχύτητα στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση σε καινούριες αγορές, τα νέα κανάλια διανομής αλλά και την ενίσχυση της γνώμης του καταναλωτικού κοινού, που εκφράζεται έντονα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον όγκο και το πεδίο των δραστηριοτήτων της, καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα της πάγιους κινδύνους, που είναι ικανοί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία και τη βιωσιμότητα της. Η διοίκηση μιας επιχείρησης πρέπει να εξασφαλίσει έναν άρτιο προγραμματισμό, κατάλληλα σχεδιασμένο να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό που μπορεί να προκαλέσει ζημία στην επιχείρηση, με σκοπό να προστατευθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων και οι ροές εσόδων από ποικίλες απειλές προερχόμενες από τη φύση ή τον άνθρωπο. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει μειωθεί κατά πολύ και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν το κόστος αποκατάστασης κάποιας σοβαρής ζημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης είναι η μικρότερη δυνατή επένδυση που μπορούν να κάνουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας εταιρίας σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου.

Είναι γεγονός ότι, η καθημερινή ειδησεογραφία είναι γεμάτη από περιστατικά που σχετίζονται με ζημίες και καταστροφές επιχειρήσεων. Σε συχνό επίπεδο παρατηρούνται ζημίες που προκλήθηκαν είτε από έντονα φυσικά ή άλλα φαινόμενα και ενέργειες όπως για παράδειγμα σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές σε παραπλήσια δάση, είτε από ένα ζημιογόνο γεγονός στον περιβάλλοντα χώρο ή στο εσωτερικό της επιχείρησης, που μπορεί να οφείλεται σε φωτιά, έκρηξη, διαρροή νερών, βραχυκύκλωμα ή κλοπή, κακόβουλες ενέργειες, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες και τρομοκρατικές ενέργειες. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό ως προς τις υποχρεώσεις ενός επαγγελματία ή μιας επιχείρησης προς τρίτους. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δε θα πρέπει να παραλείψουμε εκείνες που έχουν αναπτύξει εξαγωγικό χαρακτήρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι διοικήσεις των εταιριών οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους και να πληρούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις τοπικές νομοθετικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθεί κάθε τυχόν ενδεχόμενο, που θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη και τη λειτουργία της εταιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο της ασφάλισης και τις ουσιαστικές λύσεις που παρέχει, ώστε να διασφαλίζει το μέλλον κάθε επιχείρησης. Η ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων (π.χ. κτίρια, μηχανήματα, εξοπλισμός , εμπορεύματα) είναι η εξασφάλιση της ύπαρξης και συνέχειας της επιχείρησης, μετά από ένα ζημιογόνο γεγονός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα εξειδικευμένα ασφαλιστήρια περιουσίας επιχειρηματικών οργανισμών έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την οικονομική ρευστότητα, με σκοπό να αποκατασταθούν οι ζημίες, να καλύψουν τα απρόβλεπτα έξοδα και την ενδεχόμενη απώλεια κερδών που μπορεί να υπάρξει από τη διακοπή ή τον περιορισμό της παραγωγικής διαδικασίας, μέχρι να επανέλθει η επιχείρηση στην πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία της. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ασφαλιστικής κάλυψης, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να καλύψει τη ζημία, είτε με δικά του κεφάλαια ή εάν δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα να καταφύγει στη λύση του δανεισμού. Αυτό σημαίνει ότι, θα δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο και ίσως δυσβάστακτο κόστος για τον ιδιοκτήτη, που καθιστά την επιχείρηση οικονομικά ασύμφορη, ενώ παράλληλα προκαλούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία της.

Τόσο από τη συμβουλευτική πλευρά για την πρόληψη – αποφυγή της ζημίας, όσο και μέχρι την αποκατάσταση της, με την έγκαιρη αποζημίωση του περιστατικού, η ασφάλιση μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής, εξασφαλίζοντας ένα σίγουρο μέλλον.

* Ο κ. Δημήτρης Μιχάλης είναι προϊστάμενος του Κλάδου Περιούσιας και Ενέργειας της AIG

www.aig.com.gr

Πηγή: capital.gr