Κυβερνοεπιθέσεις: Μέρος της λύσης οι ασφαλιστικές!

Είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία να προστατευθεί από την αναδυόμενη απειλή των ολοένα και πιο καταστροφικών κυβερνοεπιθέσεων.

Μέρος της λύσης αποτελούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, πολλές από τις οποίες παρέχουν ήδη μια σειρά υπηρεσιών για τους πελάτες τους, που περιλαμβάνουν συμβουλές για τη πρόληψης των κινδύνων, το μετριασμό των κινδύνων και τη μεταφορά κινδύνου.

Ωστόσο, βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες στέκεται μια συγκεκριμένη πρόκληση: η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Υπάρχει επίσης επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Αυτά ήταν τα κεντρικά μηνύματα της εκδήλωσης “Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο της ΕΕ: ενημέρωση και πληροφόρηση” που πραγματοποίησε η Insurance Europe, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά την πρώτη πρόκληση, η Insurance Europe αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο προσαρμοσμένη προστασία και συμβουλές εάν είχαν πρόσβαση σε ανωνυμίες πληροφορίες σχετικά με επιθέσεις που συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο. Δύο νέα νομοθετήματα της ΕΕ, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν, προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία.

Η Michaela Koller, Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe, δήλωσε: «Τα δύο πρόσφατα εγκριθέντα νομοθετήματα της ΕΕ – ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και η Οδηγία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριακών Συστημάτων (NIS) – θα δημιουργήσουν πληθώρα νέων δεδομένων που αφορούν περιστατικά στον κυβερνοχώρο. Οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, αν τους δοθεί πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες με ανώνυμη μορφή».

Όσον αφορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, η Insurance Europe υποστηρίζει ότι οι ασφαλιστικές ενώσεις διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο. Ορισμένες μάλιστα έχουν δημιουργήσει ενημερωτικά φυλλάδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προβλέψουν και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των διαδικτυακών κινδύνων, ενώ κάποιες άλλες έχουν αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές που επιτρέπουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ελέγχουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο. Παραδείγματα αυτών των προγραμμάτων είναι διαθέσιμα εδώ.

Όπως τόνισε η Koller: «Η δράση των αρμόδιων αρχών είναι επίσης ευπρόσδεκτη. Για παράδειγμα, η πρόσφατη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ασχοληθούν με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ανυπομονούμε να δούμε όλο αυτό να υλοποιείται σε συγκεκριμένη δράση».

Δείτε εδώ το φυλλάδιο της εκδήλωσης.

Πηγή άρθρου: nextdeal.gr