Ασφάλιση “pay as you live”: η νέα τρέλα που μας έρχεται από το μέλλον

Ασφαλιστικές εταιρείες ανά την υφήλιο αρχίζουν τώρα να εξερευνούν κατά πόσο κάποιες φορητές συσκευές τύπου smartphone (ή και “φορετές”, όπως τα ρολόγια), μπορούν όντως να παρακολουθούν την υγεία και την γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου και να δείχνουν έγκαιρα, αν χρειάζεται…ιατρική παρέμβαση! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει ήδη όπως ξέρουμε στην ασφάλιση αυτοκινήτου, με την τηλεματική, και τις συσκευές  παρακολούθησης είτε των χιλιομετρικών αποστάσεων, είτε της οδηγικής συμπεριφοράς.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, οι συσκευές αυτές δίνουν την δυνατότητα στον κόσμο να αποδεικνύει ότι οδηγεί σωστά και με ασφάλεια και τα μελλοντικά ασφάλιστρα, να βασίζονται στο πόσο υπεύθυνα οδηγεί ο μέσος άνθρωπος! Εκτιμάται ότι στην επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι το 2020,  36% των εταιρειών ασφάλισης αυτοκινήτου στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν την τηλεματική.

Η ασφάλιση υγείας από την άλλη, με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν ή θα συλλέγουν κάποια στιγμή στο μέλλον, κάποιες έξυπνες συσκευές, είναι στο εξωτερικό γνωστή ως ‘pay as you live’ (PAYL) insurance. Δηλαδή “ασφάλιση ανάλογα με τον τρόπο ζωής”!

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί όχι μόνο να βοηθά την διαδικασία και την συναλλαγή μεταξύ πελάτη, διαμεσολαβητή και εταιρείας, αλλά κάποια στιγμή, να φτάσει ακόμη και να μειώνει το ασφάλιστρο για άτομα που, καταγεγραμμένα, θα αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους προς το καλύτερο – θα αποφασίζουν δηλαδή να ακολουθήσουν ένα υγιέστερο lifestyle, πχ με καλύτερη διατροφή, λιγότερα ξενύχτια ή περισσότερη άσκηση!  

Φανταστείτε το ασφάλιστρο να αυξομειώνεται κάθε χρόνο, ανάλογα με την συμπεριφορά του ασφαλισμένου την προηγούμενη χρονιά! Αυτό θα του δίνει ένα τεράστιο κίνητρο να προσέχει περισσότερο τον εαυτό του και ταυτόχρονα, καθιστά τον “διαμεσολαβητή” του, έναν σύμβουλο για θέματα υγείας, δεδομένου ότι αυτός θα μπορεί και να του προτείνει τους τρόπους με τους οποίους θα μειώσει το κόστος του συμβολαίου του!

Αν αυτό συμβεί, η έννοια της ασφάλισης θα αρχίσει να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την πρόληψη και το υγιές lifestyle, θα αποκτήσει δηλαδή μια θετική αύρα, αρκετά διαφορετική από τις έννοιες της υπευθυνότητας, του καθήκοντος και την διαχείρισης πιθανών καταστροφών με τις οποίες συνδέεται μέχρι σήμερα!

Οι “φορετές” συσκευές καταγράφουν την άσκηση, τον καρδιακό παλμό, την ποιότητα του ύπνου, την κατανάλωση των θερμίδων, τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Μπορούν ακόμη να μετρήσουν και το πόσα βήματα κάνει ο καθένας και να παράγουν βόμβο, όταν αυτός που τα φοράει κάνει ας πούμε, 10.000 βήματα!

Και αν ο δρόμος μέχρι να υπολογίζονται τα ασφάλιστρα με βάση το lifestyle, ακόμη και να σχεδιάζονται ανάλογα προϊόντα, είναι ακόμη μακρύς, η χρήση των συσκευών καταμέτρησης της φυσικής δραστηριότητας (ρολόγια fitness για παράδειγμα), δεν είναι καθόλου. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι συσκευές αυτές θα χρησιμοποιούνται από το 47% των ανθρώπων του πλανήτη.

Και αν τα πράγματα πάνε όπως δείχνουν να πηγαίνουν, οι “one size” (στάνταρ) τιμολογήσεις συμβολαίων, μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν…παρελθόν.

Η συνέχεια της αγοράς, αναμένεται συναρπαστική.

Πηγή άρθρου: underwriter.gr