Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλιση σπιτιού πριν πάρεις στεγαστικό δάνειο

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την καλύτερη δυνατή ασφάλιση για το σπίτι των ονείρων σου.

Από τον Μάκη Αποστόλου

Για όσους έχουν αποκτήσει κατοικία μέσω στεγαστικού δανείου, η ασφάλεια είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για την λεγόμενη ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας και αφορά στην υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα.

Αυτό όμως το οποίο ίσως δεν είναι γνωστό σε πολλούς είναι πως, βάσει της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος (που εκδόθηκε στις 14 Μαίου του 2013), δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης μέσω της τράπεζας που χορηγεί το δάνειο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική εταιρία ή ασφαλιστικό σύμβουλο αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή του σύμβαση.

Για όσους έχουν στο παρελθόν ασφαλίσει το ακίνητό τους μέσω της τράπεζας, έχουν το δικαίωμα κατά την ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξουν ασφαλιστική εταιρεία και να πετύχουν φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες ακριβώς καλύψεις. Εάν επιθυμούν λοιπόν να αλλάξουν εταιρεία, θα πρέπει να φροντίσουν να προσκομίσουν στην τράπεζα το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη του παλαιού, πριν δηλαδή να “τραβήξει” η τράπεζα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό για την ανανέωση του συμβολαίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα όπως π.χ. να περιγράψουν με λεπτομέρεια το ακίνητο που θα ασφαλίσουν σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην άδεια (π.χ. σε ποιον όροφο βρίσκεται, ποιο διαμέρισμα είναι κλπ), να αναγράφεται σωστά ο ενυπόθηκος δανειστής και να είναι αποδεκτή η ασφαλιζόμενη αξία του ακινήτου (δηλαδή στην αξία ανακατασκευής) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης. Για παράδειγμα αν ένα κτίριο ασφαλίζεται σε αξία λιγότερη από την αξία ανακατασκευής του, αυτόματα στην περίπτωση μιας ζημιάς λειτουργεί ο λεγόμενος αναλογικός όρος. Δηλαδή αν ένα κτίριο αξίζει για παράδειγμα 100.000 ευρώ και ασφαλιστεί για 50.000 ευρώ, τότε στην περίπτωση μιας ζημιάς αξίας π.χ. 20.000 ευρώ, ο δικαιούχος της ασφάλισης θα εισπράξει το 50 % της ζημιάς (10.000 ευρώ). Αυτό γίνεται γιατί το κτίριο είχε ασφαλιστεί για το 50 % της πραγματικής αξίας ανακατασκευής του.

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη, βάσει της εγκυκλίου που αναφέραμε παραπάνω, να κάνει δεκτό οποιοδήποτε Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση. Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρκαγιάς. Το νέο συμβόλαιο λοιπόν που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές. Η μόνη προϋπόθεση που μπορεί να θέσει κάποια τράπεζα είναι η φερεγγυότητα της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξει ο δανειολήπτης και καμία άλλη.

Γενικότερα, ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα κατοικίας προσφέρει κάλυψη για πυρκαγιά, πυρκαγιά από δάσος, πτώση κεραυνού, καπνό, σεισμό, έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, πτώση αεροσκάφους, πτώση δένδρων, κλαδιών, στύλων, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες και πολιτικές ταραχές.

Πηγή: news247.gr

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σωστή και ολοκληρωμένη ασφάλιση του σπιτιού σας; Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα κιόλας.